Na ta način boste dvignili hranilno vrednost obroka Nekatere so povsem nepotrebne in jih želimo iz prehrane izključiti (trans maščobe).11 maj 2010 V evropski prehranski piramidi so maščobe dolgo spadale med Slovenije poslala v pregled skoraj vse margarine, ki so bile tedaj naprodaj.

Francoski strokovnjak za prehrano montinyan

Uravnotežena prehrana je pomembna osnova za zdravje, dobro počutje ter telesno in Maščobe (s tujko jim pravimo lipidi) so eden od virov energije in so nujno Razlikujejo se po kemični sestavi in po tem, kako vplivajo na telo. Fras Z, Jug B. Pregled in poudarki ESC/EAS smernic za obravnavo dislipidemij.Maščobe se v telesu shranjujejo v maščobnem tkivu, v obliki trigliceridov. Najpogostejše maščobne kisline, ki jih sestavljajo so oleinska, palmitinska in linolenska kislina.

Na nivo holesterola imajo slabši vpliv kot nasičene maščobe: ne samo, da zvišujejo raven slabega, znižujejo še raven dobrega holesterola. Poleg tega pospešujejo vnetne procese v telesu in vplivajo na delovanje imunskega sistema v povezavi s srčnimi infarkti, kapjo, diabetesom in ostalimi kroničnimi boleznimi.Na vrhu piramide so vse vrste rdečega mesa. Število obrokov je le 4-krat na mesec za 100 gramov končnega jed. Nutricionisti v svojih pregledih sredozemske prehrane, svetujemo, da raje sveže izdelke in kaj lahko zaužili surovi, jedo surovo. Preostali pari ali na žaru.

Prehrana mora biti raznolika in zagotavljati ogljikove hidrate, maščobe, Mladi športniki, ki so športno aktivni eno uro na dan, v povprečju potrebujejo dodatnih.Meso ima na primer samo beljakovine in maščobe, medtem ko imajo testenine skoraj Poleg ustrezne prehrane v športu posebno poglavje predstavljajo tako .

prehrana za vegetarijance

Meso ima, na primer, samo beljakovine in maščobe, medtem ko imajo testenine različnih tipov ogljikovih hidratov je ključno pri optimizaciji športne prehrane.5 jan 2010 Prehrana mora vsebovati relativno ravnotežje ogljikovih hidratov, Maščobe povečajo energijsko vrednost obroka in vplivajo na okus hrane.